top of page

 

Firmamızın 6306 Sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği"  kapsamında yetkin olduğu "T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" tarafından belirlenerek, "Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi"ni almaya, kanunun ilk yayınlandığı yıl olan 2013 tarihinden beri hak kazanmış olup, danışanlarımıza bu yönde hizmet verilmektedir.

Riskli Bina Nedir?

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ile zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alan içinde veya dışında olup, ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar “Riskli Bina” olarak ifade edilmektedir.

Hizmete konu olan bu alanda, 6306 sayılı Kanun ve 02.07.2013 tarihinde 28695 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında gerekli teknik incelemelerin yapılarak, söz konusu binanın riskli bina tanımına girip girmediğinin tespiti firmamız tarafından yapılmaktadır.

Binanızın Riskli Bina Olup Olmadığı Nasıl Belirlenir?

Binanızın "Riskli Bina" kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, sadece "T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı " tarafından yetkilendirilerek "Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi" bulunan firmalar tarafından yapılabilmektedir. Konusunda uzman firmamız tarafından yapınızın ilgili belediyesinden, var ise mimari ve statik projeleri temin edilerek, yerinde projesine uygunluğu ölçü alınarak kontrol edilir ve rölöve projeleri hazırlanır. Projesinin bulunmaması durumunda ise ölçülendirilip rölövesi hazırlanır. Yapının fotoğraflarının çekilmesi, yapı öz nitelik bilgilerinin elde edilmesi, bina analizinin yapılması, Jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanmasından ve hazırlanan bu modeller üzerinden projeyi ifade etmekte yeterli olacak kadar doküman ve görsellerin hazırlanmasından, 6306 sayılı Kanun ve 02.07.2013 tarihinde 28695 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında yapılacak tüm teknik incelemelerin sonucunda belirlenir.

 

Firmanız Tarafından Kentsel Dönüşüm Kapsamında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

 

Yapının Öz Niteliğinin Tespiti : Ölçüme konu olan söz konusu binanın konumunun, yapıyı belirleyecek şekilde dijital olarak rapora eklenmesi, binanın yaşı, cinsi, aşınma oranı, kullanım amacı bilgilerinin tespit edilerek yapı öz nitelik bilgilerinin oluşturulmasıdır.

Tespit ve ölçümü yapılacak söz konusu binanın mevcut taşıyıcı sistem özellikleri dikkate alınarak, (kolon, perde, kiriş boyutları ile bu elemanların katta yerleşimini, eksen açıklıklarını, kapı ve pencere boşluğu olmayan dolgu duvar yerleşimini, binanın kat adedi ve kat yüksekliklerinin belirtilerek) rölövesinin hazırlanmasıdır.

Donatı Tespiti: Donatı okuma cihazı ile binadaki kolonların ve perdelerin donatılarının çapları ve ara mesafeleri, etriye aralıkları, paspayı değerleri, varsa beton içindeki işçilik hatalarından dolayı oluşan boşlukları tespit edilir. Binanın kritik kattaki kolon adedinin ( minimum 6 adet olmak üzere ) %20 sinin yarısı kadarında okuma cihazı ile okuma yapılır, geri kalan yarısında ise sıyırma işlemi ile donatı tespit edilir.

Donatı Dedektörü: Binanın uygun görülen yerlerinden karot numunesi almadan önce mevcut donatıyı kesmemek için, donatıların yerlerinin tespit edilip karot alınacak yerin hassas bir şekilde tayin edilmesi için kullanılır.

Karot Alımı: Karot kesme makineleri sayesinde binanın beton kalitesini tayin etmek amacıyla standartlara uygun şekilde numune alma işlemidir. Alınan numunelerden dolayı betonda oluşacak boşluklara yüksek mukavemetli kendinden genleşen özel bileşimli harç ile doldurulur. Binanın kritik kattaki kolonlardan ve perdelerinden en az 10 elemanda  tahribatsız yöntem yapılır ve en düşük sonucun bulunduğu 5 elemandan karot beton numunesi alınır. Kat alanı 400 m2 ise yukarıda yazılan uygulama aynen yapılır. Eğer kat alanı 400 m2 üzerinde ise her 80 m2 için ilave 1 kolondan daha karot beton numunesi alınır.

Schmidt Test Çekici: Standartlara göre binanın kritik kattaki kolonlardan ve perdelerinden Schmidt çekici okumaları yapılır. Okuma sonuç değerleri, binanın bütünü hakkında değerlendirme yapılması için kullanılır. Yapının kritik katındaki kolonlarda,      1 kolonda minimum 10 vuruş yapılmak üzere toplamda minimum 10 kolonda bu işlem yapılacaktır.

Basınç Dayanım Tayini ve Raporlama: Laboratuvara getirilen karot numuneleri,  standartlara göre özel makinelerde kesilip, başlıklanır. Gerekli görülen kür şartları tamamlandığında basınç deneylerine tabi tutulur. Deneyler kalibre edilmiş bilgisayarlı presler ile yapılıp, açıklamaları ve mukavemet sonuçları bilgisayar tarafından raporlanır.

Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu Hazırlanması: Proje alanında, tasarımlara esas teşkil edecek ön etütlerde arazinin topoğrafik durumu hidrolojik durumları, komşu yapılar ve kazılarda yapılmış etütlerden yararlanılarak jeolojik incelemeler için en az 5 yıl deneyimli Jeoloji-Jeofizik Mühendisinin bulunduğu bir ekip tarafından sondaj ve arazi çalışmaları yapılması veya yakın parsellerden hazırlanmış bir zemin etüd raporunun bulunması gereklidir. Bu sondaj ve zemin etütleri yapılarak alınan numunelere T.S.E veya T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay belgeli zemin mekaniği laboratuarlarında gerekli deneylerin sonucunda; zeminin fiziksel özellikleri laboratuar deneyleri ile tespit edilerek tablolar halinde ve detaylı zemin raporu hazırlanacaktır.

Analiz Raporunun Hazırlanması: Yapılan ölçümler sonucu bulunan değerler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca riskli yapıların tespit edilmesine ilişkin esaslara yönelik düzenlenen eğitime katılıp katılım belgesi alan, riskli yapı tespit sürecinde kullanılan ARAAD.NET (Türk Yönet) yazılım sisteminde kayıtlı  yetkili bir İnşaat Mühendisi tarafından değerlendirilir ve dijital ortamda yapı performans analizi yapılır. Tespiti yapılan binanın ARAAD.Net sistemine girilmesi ve riskli bina inceleme formunun oluşturulması ile birlikte İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne riskli yapı tespit raporu tüm sayfaları yüklenicinin sisteme kayıtlı  yetkili İnşaat Mühendisi tarafından imzalı olarak sunulur.

Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?

Binanızı kentsel dönüşüm kapsamında incelenebilmesi için e-devlet şifreniz ile ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Uygulaması’ bölümünden inceletmek istediğiniz binanız için firmamıza (Medtaş Mühendislik Mimarlık Proje ve Danışmalık Ltd. Şti.) yetki vermeniz ve firmamıza ıslak imzalı dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

Binanızın ‘Riskli Yapı’ Olarak Belirlenmesi ve Tapu Şerhi İptal Edilebilir mi?

Yapılan tespitler ve analizler sonucunda binanızın "Riskli Yapı" olarak sisteme girilmesi durumunda binanızın bağlı bulunduğu ilçe belediyesi tarafından, hazırladığımız riskli yapı raporu onaylandıktan sonra binada bulunan tüm malikler ile ilgili tapu müdürlüğüne yazı yazılarak binanızın riskli olduğu bildirilmektedir. Başvuru sahibi veya diğer maliklerin itiraz süreleri içerisinde karara itiraz etme hakları bulunmakla birlikte itirazlar "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri"nce incelenerek nihai karar verilmektedir. Binanızın "Riskli Yapı" olarak belirlenmesi durumunda ilgili belediye tarafından binanızın yıkılması için maliklere gerekli süre verilecek olup, işbu şerhlerin iptal edilmesi söz konusu değildir.

Kentsel Dönüşüm

bottom of page